Zoella Oaks

urodzona w Breezy Point, Minnesota 17 października 1995 roku, mieszka w Olympii od roku, przynależy do D.O.G.S., piastuje stanowisko stażystki, wizerunku użycza Camila Mendes
historia
Jeżeli oczekujecie historii o rodzinie wypełnionej patologią to nie tutaj.
Jeżeli jesteście spragnieni ojca alkoholika i matki prostytutki... tego nie znajdziecie w mojej historii. Kim więc jestem? Urodziłam się jako córka Scotta Oaks i jego żony, Gemmy Oaks. Gemma była menadżerem pokojówek z pobliskim resorcie, zaś Scott zarządzał polem golfowym. Nie zarabiali milionów, ale stać ich było na to, by zapewnić mi dobry byt. Naprawdę nie miałam na co narzekać, żyło mi się wspaniale, niemal bez trosk, bez problemów. Do czasu. 4 lipca 2010 roku. Dzień Niepodległości. Byłam jeszcze gówniarą, ale postanowiłam ten pierwszy raz na obchody wybrać się bez rodziców, a że byłam ich oczkiem w głowie to jakoś ich na to namówiłam. No i to był błąd.
Bawiłam się świetnie, a wracając do domu... dopadł mnie mężczyzna. Był po 40stce, to na pewno. Rzucił się na mnie, zaczął mnie rozbierać, chciał mnie zgwałcić. Krzyczałam, płakałam, biłam go i wtedy usłyszałam... usłyszałam jego obrzydliwe myśli, jakby szeptał mi je do ucha, ale przecież usta miał zupełnie zamknięte. Dyszał tylko obrzydliwie, ale nic nie mówił, a ja przecież dokładnie słyszałam! Słyszałam głosy! Zaczęłam się drzeć, odpowiadając mu na te słowa, a on spojrzał się na mnie jak na wariatkę i uciekł.
Wtedy właśnie objawiła się moja moc i ona uratowała mnie przed byciem zgwałconą, choć nie w bezpośredni sposób, ale jednak.
Bądź co bądź wróciłam do domu, opowiedziałam wszystko mamie. Okazało się, że wiedziała o mutantach. Postanowiłyśmy, że skończę szkołę i ucieknę.
Tak też się stało.
Zaczęłam podróżować po USA i... poznałam PJa. Chłopaka, w którym zakochałam się do szaleństwa, który skradł mi serce, a potem wcale go nie oddał, tylko odszedł z jakimś gangiem, zostawiając mnie samą. Wtedy podjęłam kolejną decyzję, która miała zmienić moje życie. Panowałam już względnie nad swoją mocą, choć nadal dość często słyszałam myśli innych, nie kontrolując tego. Ale... przecież to nie była mutacja, którą tak łatwo dało się odkryć, prawda?
Udałam się do Seattle, na studia naukowe, a następnie zatrudniłam się w D.O.G.S. jako stażystka. Wiem, jaka jest sytuacja, że rząd jest całkowicie przeciwko mutantom, a ja jako mutant im pomagam, ale... ale przecież zawsze mogę wykorzystać te informacje dla dobra mutantów, prawda?
charakter
aktywna, ambitna, arogancka, bystra, ciekawska, cierpliwa, czuła,
dowcipna, energiczna, fałszywa, gadatliwa, idealistka, indywidualistka, inteligentna, ironiczna, komunikatywna, mądra, niezależna, obowiązkowa, odpowiedzialna, odważna,
pewna siebie, podejrzliwa, pracowita, przebiegła, punktualna, rozmowna, samodzielna,
spokojna, stanowcza, szczera, uczuciowa, uparta
opis mocy
Zoey jest w stanie czytać myśli osób, które znajdują się od kilku do kilkunastu metrów od niego. Na początku nie mogła kontrolować swojego talentu i niezależnie od tego czy chciała czy nie, słyszała myśli ludzi znajdujących się w pobliżu. Teraz, po latach praktyki umie to kontrolować. Maksymalnie czytać w myślach może przez 5 postów, 3 posty musi odpoczywać.
Gdy Zoella jest bardzo mocno związana z jakąś osobą, jest wtedy w stanie usłyszeć jej myśli nawet z bardzo daleka.
Talent Z. ma swoje ograniczenia. Dziewczyna jest w stanie zobaczyć tylko obecne myśli danej osoby i nie może czytać w myślach więcej niż 3 osób na raz.
Nadmierne używanie mutacji ryzykuje krwotokami z nosa i omdleniami. Zoey też często miewa migreny.
ciekawostki
• Jeżdżę konno. • Pomimo tego, że jestem mutantką, praca dla Rządu daje mi dużo radości. • Kocham PJa, choć nigdy mu tego nie powiedziałam. • Umiem mówić po włosku. • Często kłamię. • Lubię czytać komiksy. • Chciałabym mieć pseudonim jak superbohaterka, ale nie uważam się za taką... w końcu działam przeciwko mutantom, więc na pseudonim nie zasługuję. • Bardzo często korzystam ze swojej mocy. • Pływanie bardzo mnie odpręża. • Wieczorami, po pracy, dorabiam sobie jako tancerka w klubie nocnym. • Palę papierosy i piję dużo, dużo wina. • Mam prawo jazdy na motor i samochód.