Cześć! Zgodnie z zapowiedzią o zbliżających się przenosinach naszego forum na inną domenę, jakiś czas temu zadałyśmy Wam na discordzie pytanie odnośnie przeskoku fabularnego. Jako, że pomysł spotkał się z pozytywnym odzewem, postanowiłyśmy Wam przybliżyć jak dokładnie widzimy ten przeskok i pozwolić Wam zadecydować!
Opcje w ankiecie jak widzicie są trzy. Pierwsza z nich nie zakłada żadnego przeskoku i pozwala fabule płynąć tak jak do tej pory. Zatem wraz z przenosinami na nową domeną zmieni się jedynie miesiąc z maja na czerwiec.
Przy drugiej opcji proponujemy przeskok do października 2018 roku, dzięki czemu zrówna się czas fabularny i rzeczywisty. Oprócz tego przy tym pięciomiesięcznym przeskoku pragniemy wprowadzić kilka znaczących zmian. Po pierwsze zakładamy tutaj już oficjalne interakcje między Rebelią i Bractwem. Po drugie pragniemy wprowadzić wojnę USA z Europą. Wojna ta wynikałaby z niepożądanej przez Stany interwencji ze strony starego kontynentu. Po trzecie - w wyniku wojny z Europą, mutanci zaczęliby się czuć znacznie pewniej, co doprowadziłoby do początku wojny domowej w kraju. W tym czasie, w wyniku rozruchów i niepokojów, zmutowałaby naprawdę spora część populacji. Zapewnienie wszystkim terapii normalizującej od pewnego czasu było już dla państwa zbyt kosztowne, ale problem przybrałby na sile, zaczęłyby się pojawiać plany na specjalne, wydzielone dzielnice dla mutantów z nieszczególnie groźnymi mocami. Po czwarte - obecny prezydent Stanów zostałby posądzony o łamanie konstytucji i zorganizowano by wybory na jego następcę. Kampania wyborcza jednego z kandydatów zakładałaby budowanie kolonii dla mutantów.
Oprócz tego, planujemy w najbliższym czasie, najpewniej już na nowej domenie, wprowadzić dodatkowy serwis w dark webie i mobilną wersję discorda zamiast shoutboxa.
Pięknie prosimy o głosowanie w ankiecie! Uargumentowanie swojej odpowiedzi lub podrzucenie w komentarzu pomysłu/swojej wizji mile widziane! <3
Ważne! Jednemu użytkownikowi przysługuje tylko jeden głos. Nie będą brane pod uwagę głosy multikont!
Z jednej strony tak, bo przeskok fajnie, a z drugiej miałam kilka planów, które wolałyby by nie było przeskoku I nie wiem. Pójdę za większością, bo wyboru nie mam. Głosuję za "nie mam zdania" w takim wypadku.
I Mike wracaj, boś mi potrzebny do wątku -.-
No właśnie też mam trochę mieszane uczucia, bo jednak pięć miesięcy to całkiem sporo i biorąc pod uwagę obecny event, z którego w przypadku dystopii ludzie będą wychodzić psychicznie zjechani, nie będzie nawet możliwości rozegrać tego na fabule i wyjść (albo nie) z tego doła. Wiadomo, są retrospekcje, ale nie wiem, to jakoś nie to samo.
Jestem za przeskokiem, ale im dłużej o tym myślę, tym bardziej nie wiem Bo z jednej strony przeskok będzie spory, ale z drugiej jednak wolę, jak miesiące fabularne raczej pokrywają się z tymi rzeczywistymi i mając wrzesień nie tkwi się w maju.
Ewentualnie... bo w gruncie rzeczy to fabularny kwiecień ciągnął się tak strasznie długo, a teraz maj poszedł całkiem sprawnie, więc może dałoby radę rozłożyć ten przeskok na dwa mniejsze? Po maju skoczyć do sierpnia i pograć trochę w tym miesiącu, a potem zrównać do fabularnego i rzeczywistego listopada. Dałoby to mniejsze dziury w życiu postaci i mniejsze partie czasu do ogarnięcia w retro. No i ta wojna mogłaby przyjść wtedy nieco płynniej, a nie tak za jednym przeskokiem.
Brian Anthony Kersey
height / weight:
182/96
Wysłany: 2018-09-17, 12:37
Multikonta: Liam, Nicholas, David, Seba
Podróżnik w czasie
1 Rok na Giftedach!
Podobnego zdania jestem co poprzednicy. Jako że także niedawno rozpocząłem grę na forum, to ten mega przeskok o parę miesięcy mi nie leży dobrze dla fabuły moich postaci. Ten duży przeskok może zrobić dziury fabularne, które ciężko będzie potem załatać i może powstać przez to masa retrospekcji do odgrywania. Ja bardziej zwolennikiem jestem pisania fabularnego. I chcę swoje planowane wątki i zdarzenia w życiu postaci, odgrywać na fabule. Ich rozwój, leczenia i akceptacji w organizacjach, w jakich znaleźli się. Bo raczej z góry nie założę, że dobrze się mają i sobie radzą, nie wiedząc czy tak faktycznie będzie,. Czy choćby w przypadku Briana, nie wiem czy jego leczenia potem uznać za wykonane i jest nagle ozdrowiały czy wręcz przeciwnie. Te kilka miesięcy jest istotne dla postaci również innych graczy. Zdarza się, że jakiś miesiąc się przeciągnie, ale w zamian za to inny może skończyć się szybciej.
Zatem ja jestem przeciw dużemu skokowi fabularnemu z maja aż na październik. Ale mogę poprzeć opcję przeskoku o jeden miesiąc do przodu maj->czerwiec.
Cześć! Zdajemy sobie sprawę, że pięć miesięcy to dość spory okres czasu, ale przy chęci zrównania czasu fabularnego i rzeczywistego jest niezbędny. Poza tym, mając jesień za oknem będzie zdecydowanie łatwiej się wczuć w ten cudowny jesienny klimacik
Rozumiemy, że to jest dość spora, komplikująca dziura dla życia postaci i przynajmniej na początku dział z retrospekcjami będzie naprawdę bardzo oblegany, ale jeśli chcemy ruszyć z wojną i bardziej drastycznymi warunkami życia – jest ona niezbędna. Planujemy tutaj w związku z tymi retrospekcjami wprowadzić zadania i nagrody od Mistrza Gry, byście właśnie nie byli zbyt stratni na tym przeskoku, a samo rozgrywanie retrospekcji było dla was korzystne. Tu jeszcze pragniemy zaznaczyć, że na spokojnie będziecie mogli na nowej odsłonie dokończyć wątki zaczęte przed przeskokiem.
Co jednak się tyczy pomysłu odnośnie dwóch mniejszych przeskoków – stanowczo mówimy nie. Takie rozwiązanie wprowadzi chaos i dodatkowe utrudnienia dla graczy. Poza tym znowu się wszystko rozciągnie i przy dobrych wiatrach zrównanie czasu nastąpi w grudniu/styczniu. Skok do sierpnia w niczym też nie pomoże w „rozgrywaniu traum nabytych podczas eventu” bo po prostu już i tak będzie po fakcie. I nawet jeśli zgodziłybyśmy się na taki krok to ostatecznie jeśli ten sierpień potrwa z miesiąc/półtorej czasu rzeczywistego, to ten drugi skok też obejmie około czteromiesięczną dziurę, więc tak naprawdę w niczym to nie ułatwi sprawy.
Jeśli chodzi o samą kwestię wojny to przy takim tempie w jakim gramy teraz nie rozwinie się ona ani prędko, ani płynnie, bo wszystkie poczynania będzie trzeba rozgrywać fabularnie z Mistrzem Gry, co znowu sprawi, że forum stanie w miejscu.
OHANA means family. Family means nobody gest left behind or forgotten.
Niewidzialność
60%
Brak
name:
Vanessa Edams
alias:
Ness
height / weight:
163/55
Wysłany: 2018-09-30, 19:47
Multikonta: Anna
A ja powiem tak:
Dla osób które grają już tu dłuższy czas, taki duży przeskok może być rzeczywiście nazbyt wielki. Dla mnie to nie ma różnicy bo i tak nie zdążyłam jeszcze nic zagrać xD Ale wracając do tematu.
Idąc tokiem Waszego myślenia, to też macie rację. Moim zdaniem, ów przeskok można zrobić. Co innego, jeśli nie byłoby możliwości zagrania w retro jak to bywało kila lat temu na forach ;) Powiedziałabym, nie mam zdania, ale ostatecznie, jestem na tak. Bez tego, wiele fabuł jak i miesięcy może ciągnąć się w nieskończoność.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum